Tips voor de opvoeding van de hond

Hoera! U heeft een hondje gekocht. Wij wensen U daar heel veel geluk mee.

U heeft de moed gevonden om er mee naar onze hondenschool te komen en daarom heten wij U van harte welkom!
Wist U dat een beetje trainen niet voldoende is om uw puppy het nodige manieren te leren? Een fout thuis is vlug gemaakt, maar zelden vlug hersteld. U denkt niets over het hoofd te zien? Let dan zéér goed op de volgende zaken:

 - Als u het puppy’tje van zijn moeder weghaalt, laat hem dan niet alleen achterin de wagen of steek hem niet in de koffer. Het is een levend wezen!
Vóór uw vertrek bij de kweker kan U een deken van thuis meenemen. Dit kan U een paar minuten in het nest bij de moeder leggen. Op deze manier neemt u de nestgeur mee naar huis en zult u minder problemen hebben bij het naar huis toe gaan.

 - Ga uw puppy bij voorkeur in de voormiddag halen, zo heeft hij de hele dag om aan zijn nieuwe omgeving te wennen. 's Nachts zal uw puppy huilen, maar sta niet op om hem te sussen want dan zal hij blijven huilen. Sla hem in geen geval. Laat hem gewoon doen, na een paar nachten is het zeker voorbij!

 - U hebt een kennel of bench staan, maar u vindt hondje nog te klein om hem erin te zetten? Verkeerd! Laat hem een paar minuten per dag in de kennel of bench opgesloten zitten. Na een paar weken kan hij daar al een hele poos verblijven zonder te huilen.

 - Let de eerste dagen vooral op de uitwerpselen van de hond. Indien U daar wormen in ziet, ga dan onmiddellijk naar uw veearts.

 - U komt thuis met uw puppy en lief als hij is, mag hij al vlug in de zetels en op het schootje, maar na een paar maanden is het hondje groot geworden en beginnen de problemen. Uw hond wil nog steeds op de schoot of in de zetel komen zitten en u of uw partner hebben zondagse kleren aan. Uw hond moet dus in zijn mand blijven en begrijpt echt niet waarom. Hieruit leert U dat men de pup het best van het begin af een vaste plaats geeft in huis. Als hij later buiten moet blijven zet hem dan niet in huis, maar geef hem een plaats buiten in een bench of hondenren. Laat uw puppy echter nooit alleen in de tuin, daar dreigen allerlei verleidelijkheden die hem fataal kunnen worden.

 - Duw hem nooit met zijn neus in de uitwerpselen. Zijn neus dient voor heel andere zaken! Meer info over zindelijkheidstraining kan u uiteraard altijd bekomen bij onze instructeurs.

 - Als uw hond honger heeft wil hij natuurlijk eten. Geef hem alleen te eten op vaste tijdstippen. Bvb enkel 's avonds of 's morgens of zowel 's morgens als 's avonds. Indien hij zijn potje niet in één keer leeg eet, neem het dan onmiddellijk weg. Op deze manier vermijdt U een slechte eter te krijgen. Vergeet niet tijdens het eten met de vinger in het potje te roeren van uw hond en laat dit liefst door verschillende mensen uit het gezin doen. Zo vermijdt u dat een hond zijn eten als zijn eigendom gaat beschouwen. Indien er later toevallig een kind in de omgeving van zijn potje komt, zal deze minder kans lopen om gebeten te worden.
Ga nooit spelen met uw puppy onmiddellijk na het eten, de maag kan kantelen met de dood tot gevolg.

 - Uw hond heeft tijdens uw afwezigheid een beetje brokken gemaakt. Als hij in een kennel zit, is deze kans al véél kleiner.
Bestraf hem niet bij het thuiskomen. Indien u dit een paar keer doet dan zal uw hond in plaats van bij u te komen, gaan lopen uit angst.
U doet er best aan hem te bestraffen als u hem op heterdaad betrapt. Sla hem evenwel niet, uw hand dient enkel om uw dier te aaien of te belonen, maar verhef uw stem en gebruik geen volle zinnen, hij verstaat dat toch niet. 'Foei !' of 'Néé !' is al voldoende, maar let erop steeds hetzelfde woord te gebruiken als u hetzelfde wil bedoelen.

 - Uw hond moet voor het eerst gekamd worden. Nog zo'n probleem. Hij ⁄ zij wil natuurlijk niet blijven staan of liggen. U begint best met een zachte kam. Spreek tijdens het kammen met uw hondje, maak er echter geen spelletje van. Het spreken dient enkel om hem gerust te stellen. Na het kammen geeft u onmiddellijk een bevel, bvb 'Vrij !'. Zo leert uw hond het verschil tussen spelen en gehoorzamen.

 - Uw hond is nu gewend aan de omgeving en nu wordt het tijd om hem voor het eerst een halsbandje om de nek te doen. Laat hem ⁄ haar rustig het halsbandje besnuffelen, niet laten in bijten. Spreek tegen uw hond en doe het halsbandje op een zachte manier om zijn nek. Laat het een paar minuten om zijn nek, verlies uw hond nu zeker niet uit het oog! Uw hond probeert het zeker van zijn nek te halen en moest hij ergens tussen klem geraken zijn de gevolgen niet te overzien.

 - Eens uw hond gewoon is aan zijn halsband, volgt nu de leiband. Als uw hond daar bang zou voor zijn hangt u gedurende een paar minuten de leiband aan de halsband en laat u er hem mee in de tuin lopen. Zorg dat u steeds in de nabijheid bent: u weet maar nooit! Laat hem vooral niet in de leiband bijten!

 - In onze school leert uw hond op puppy-leeftijd alleen met andere hondjes omgaan in de vorm van een spel. Belangrijk is ook hem vanaf nu met zoveel mogelijk mensen en geluiden in contact te brengen. U zult zien dat in de eerste lessen uw puppy zich niet in het spel zal laten betrekken, geen nood, na een paar lessen zal hij zeker meespelen. Puppy's durven wel al eens naar mekaar grommen. Probeer ze niet uit mekaar te halen, dit is nu eenmaal hun taal. Puppy's van die leeftijd vechten nog niet, laat ze daarom met mekaar stoeien. Hou uw puppy uit de omgeving van grote honden als u niet op hem kunt passen, niet alle honden in onze school zijn braaf!

 - Uw hondje heeft nu de leeftijd van zes maand bereikt en mag nu naar de Jeugdklas. In de jeugdklas leert uw puppy bij u te komen, zitten, liggen en aan de leiband lopen. Dat kan belangrijk zijn in het verdere leven van uw hond. U kunt hem thuis al leren op een tafeltje te zitten, maar u leert hem natuurlijk eerst op de grond de oefeningen zit en lig. Dit aanleren is heel simpel, voor u hem eten geeft doet u hem zitten en indien hij dit doet geeft u hem te eten. (Beloning)
Leer hem één houding aan, als hij deze beheerst begint u pas met een andere!

 - U wil met uw puppy gaan wandelen? Vergeet niet dat zijn beenderen kraakbeen zijn. Lange wandelingen zijn dus uit den boze. Wij raden u vijf minuten per levensmaand aan, overdrijf dus zeker niet. Als uw puppy tijdens de wandeling ergens schrik voor heeft, blijf dan gerust staan. Op deze manier kan u hem laten wennen aan het geluid. Vergeet niet uw puppy op zijn gemak te stellen door hem te strelen of tegen hem te praten.
Mijd zeker de drukte niet met uw puppy. Enkele typische dagdagelijkse geluiden om uw hond vertrouwd mee te maken zijn bvb een fietsbel, getoeter van uw auto, een boomzaag, een betonmolen, een hamerslag, naast de spoorweg wandelen, de stofzuiger ... Dit zijn allemaal tips die wij U graag meegeven. Neem steeds iets mee (poepzakjes) om in geval uw hondje zijn behoefte doet, u deze kunt verwijderen van de straat. Dit geldt uiteraard ook op de terreinen van de club.

 - Wij hopen van ganser harte dat u na zekere tijd kunt zeggen: 'Ik kan met mijn hond buiten komen zonder dat zijn staart tussen zijn poten getrokken is van schrik en hij zeker niemand zal aanvallen zonder reden'. Indien dit zo is, zijn wij er zeker van dat vele mensen in de straat u zullen nakijken.

Maar... vergeet niet dat de hondenschool er is om u bij dit alles bij te staan en om uw vragen te beantwoorden!!

 



De Trouwe Hond Zottegem - Oude Heirbaan 71 - 9620 Zottegem - Telefoon: 09-361 21 51